Salsa Eivissenca de Nadal

Bé, després de la gran escapada nadalenca, aprofitaré per fer la meva primera entrada en català, ja que voldria que la primera entrada de l'any 2008 fos ni més ni menys per una cosa genuïnament eivissenca, tan eivissenca com la salsa de nadal.

De la salsa de nadal, us puc dir que jo almenys no conec cap altra banda a la geografia insular/peninsular on facin unes postres CALENTES, si... CALENTES i a més, pensades directament per rematar el ja de per sí lleuger dinar de Nadal.

Bé, primer de tot, definiré la salsa eivissenca de nadal com unes postres líquides, que es prenen calentes i que estan realitzades a base d'aigua o brou, sucre, mel, canyella, moltes ametlles i amb un toc de diverses espècies (safrà, clau, canyella, pebre...). Per a que us feu una idea, és com a torró líquid calent, amb els matissos que cada casa li vulgui afegir a l'invent, però més o manco ja és això.

Olla de salsa

A casa nostra particularment, la fem molt, molt suau i com no, a mí és la que més m'agrada :). Ens surt tan suau perque no fem servir brou, sinó aigua. Respecte al brou, depèn de la recepta, però la majoria de cases el solen fer de pollastre i n'hi ha més atrevits que s'atreveixen amb carns més fortes (bestià i fins i tot sobrassada!). Ma mare me va dir que realment, l'origen del brou de la salsa de nadal era per aprofitar el caldo que es feia amb la carn del sofrit pagès de nadal. Com sempre, aprofitant la matèria prima fins al final.

Primer pla de sa salsa

Per la seva textura, pinta i sobretot, pel fet que es serveix calent, és un plat molt controvertit. Sobretot entre els peninsulars o gent no acostumada a veure-ho des de petit. S'acompanya de bescuit, un "briox" típic eivissenc i que a molts els hi agrada més que la pròpia salsa :). Jo he de dir que mai he estat sant de la devoció salsera, però que amb els anys i sobretot, gràcies a la recepta de ca nostra, cada any m'omplo un got més gran.

Així que ja sabeu: si aneu alguna vegada per nadal a Eivissa, demaneu a algú d'allà que us deixi provar la salsa eivissenca, ja que si més no, és una cosa ben tradicional.

Actualització (15/01/2007): Avui m'han dit que hi ha bandes d'Eivissa, com a Sant Josep, que en algunes cases la salsa la prenen freda. Bé, seria l'excepció que confirma la regla 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code